Pas op voor de ontbijtval!

Iets om ’s ochtends in te leveren en naar het werk te gaan. Meestal is er een zoet gebakje van de bakker of een stukje toast met jam of chocoladeroom. Het smaakt goed, maar het is niet goed. Na slechts een paar uur is het hongergevoel terug. Geen wonder, want deze “ontbijtklassiekers” bevatten energie die we maar kort kunnen gebruiken. In samenwerking met www.marmelades.nl hebben gekeken wat erachter zit.

Nieuwe energie nodig

Na de nacht vasten, moet je lichaam “zijn batterijen opladen”. Hiervoor heeft hij nieuwe energie nodig, die hij put uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Je kunt je lichaam snel energie geven met zoete pasta, witte bloem producten of zoetigheden. Omdat deze tussendoortjes echter voornamelijk uit koolhydraten in de vorm van enkelvoudige suikers bestaan, breekt je lichaam ze net zo snel af. Hierdoor daalt de bloedsuikerspiegel snel – en voel je je helemaal niet meer energiek. In plaats daarvan krijg je snel weer honger omdat je geen natuurlijke koolhydraten (meervoudige suikers) of vitamines, mineralen en vooral vezels hebt gegeten. Hunkeren naar eten is als gevolg daarvan geprogrammeerd.

De meest fatale ontbijtvallen in één oogopslag

Toastbrood: Het is heerlijk krokant, maar is gemaakt van witte bloem. Dit is gemalen bloem waarvan de waardevolle oppervlaktelagen, die het ruwvoer van het graan bevatten, zijn verwijderd. Daarom bevat het praktisch geen voedingsstoffen. Er wordt ook suiker aan toegevoegd.

Gemengd brood: Het bestaat uit een mengsel van tarwebloem en een ander, meestal roggemeel. Omdat brood met een donkerdere kleur er “gezonder” uitziet, worden er suikerachtige kleurstoffen aan toegevoegd. Ook hier wordt het meel vaak zo verwerkt dat het geen vezelrijke lagen bevat. Een blik op de ingrediëntenlijst geeft zekerheid.

Hazelnootpasta: Noten zijn gezond omdat ze veel gezonde vetten bevatten. Maar naast veel suiker en melkeiwit worden er vaak goedkope vetten – waaronder ruwe olie – aan de populaire room toegevoegd. Dit maakt de crème niet alleen een caloriebom, maar ook ongezond.

Jam: fruit is gezond. Er is dan ook niets mis met af en toe gekookt fruit in de vorm van jam. Het hangt echter af van het suikergehalte. En bij conventionele fruitbeleg is dit vaak tot 60%.

Ontbijtgranen: Terwijl ontbijtgranen en gedroogd fruit licht verteerbaar zijn, bevatten de bewerkte en vaak felgekleurde donuts en pops nauwelijks de gezonde vezellagen van het graan. In plaats daarvan zijn ze bedekt met suiker. Havermout in alle mogelijke versies is beter.