Carnaval

In het zuiden van Nederland. Duitsland en verschillende andere landen hebben veel verschillende gebruiken en festivals. De grootste en belangrijkste festivals zijn Kerstmis en Pasen. We hebben hier al over geschreven. Vandaag staat er weer een feest op het programma. Het is geen religieus festival. Het festival heet Carnaval.

Een oude gewoonte

Carnaval wordt niet overal in Duitsland gevierd. Een bijzonder groot aantal mensen viert het in het Rijnland. Bekend zijn de feesten in de steden Keulen, Düsseldorf en Mainz. Maar ook in andere delen van Duitsland wordt dit festival gevierd. Maar daar krijgt het festival een andere naam. Daar wordt het “Fastnacht” of “Fasching” genoemd. De gewoonte om Mardi Gras of Fastnacht te vieren is heel oud. Al in de 13e eeuw waren er carnavalsoptochten en werd er een carnavalskoning gekozen. Carnaval is een tijd om echt grappig te zijn. Je kleedt je aan en zet kleurrijke kleding of maskers op.

Rij de winter weg

In Zuid-Duitsland, maar ook in Zwitserland en Oostenrijk wordt het carnaval “Fas(t)nacht” genoemd. Tijdens Vastenavond zie je vaak mensen met maskers door de straten lopen. Deze maskers zijn bedoeld om te schrikken. Ook zie je heksen met hun bezems. Sommige figuren dragen ook bellen of zwepen, waarmee ze veel lawaai maken. Deze gewoonte is heel oud. Hij werd vroeger gebruikt om de winter weg te rijden. De boze geesten die de groei en de oogst bedreigen, moeten worden afgeschrikt. En de goede geesten die de lente brengen, moeten worden gewekt. Niet veel mensen geloven er meer in. Maar het is een oude gewoonte en mensen doen er graag aan mee.

Festivals en optochten

Carnaval wordt in het Rijnland anders gevierd. Veel herinnert daar aan de tijd van 1823. De oorlog tegen de Fransen was net voorbij en de eerste carnavalsoptocht vond weer plaats in Keulen. Ook nu nog dragen veel mensen de kleding die toen werd gedragen. Soldatenkleren en prachtige kostuums. Al op 11.11. de carnavalsperiode begint met vrolijke feesten in grote huizen, zogenaamde “sessies”. De echte festiviteiten komen in de lente. Bijna een week lang zie je vermomde mensen op straat of op festivals. Het hoogtepunt is een lange processie met veel kleurrijke wagens en verkleedde mensen op Vastenavond. Urenlang trekken de optochten door de stad en veel mensen staan ​​op straat toe te kijken. Scholen en de meeste winkels zijn op deze dag gesloten.

Op Aswoensdag is alles voorbij

Twee dagen later is het allemaal voorbij. Het carnaval eindigt op de zogenaamde “Aswoensdag”. Nu begint de 40-daagse vasten als voorbereiding op Pasen. Tegenwoordig zijn er echter maar een paar mensen die in deze tijd bepaalde voedingsmiddelen en luxe voedingsmiddelen moeten missen. Vroeger had je deze tijd echter beter doorstaan ​​als je vooraf uitgebreid had gevierd en gegeten.