De gezondste groenten

“Vijf per dag” beveelt het voedingscentrum aan. Dat betekent vijf handen vol groente en fruit per dag, liefst een kleurrijke mix. Er zijn geen grenzen aan de keuze van kleuren, vormen en smaak. Wij van het meine ernte team hebben onze favoriete groenten onder de loep genomen en willen de gezondste met jullie delen. Wil je meer over de onderstaande groenten weten, of misschien over minder bekende soorten groente of fruit, neem dan eens een kijkje op www.groentenenfruit.eu.

Broccoli, groene flowerpower tegen vijandelijke cellen

De bloemen van deze kool, die doen denken aan groene boomtoppen, zijn het toppunt van gezonde groenten. Broccoli zit boordevol waardevolle voedingsstoffen, waaronder botversterkend calcium en selenium, dat je cellen beschermt. Ook bevat het veel ijzer voor de bloedvorming en een groot deel vitamine C om je immuunsysteem te versterken.

Het echte gezondheidsgeheim van broccoli is de secundaire plantaardige stof sulforafaan, die slechts in zeer weinig soorten groenten wordt aangetroffen. Samen met bloemkool en spruitjes is broccoli het hoogste sulforafaangehalte. Aan de stof wordt de eigenschap toegeschreven dat het de groei van kwaadaardige tumoren kan afremmen. Sulforafaan is ook gunstig bij het voorkomen en genezen van maagzweren en kan nuttig zijn bij aandoeningen van de luchtwegen zoals astma en hooikoorts.

Anti-aging groenten met een bite – Daarom is broccoli gezond Sulforafaan bindt en maakt onschadelijke vrije radicalen die ontstaan ​​wanneer u gestrest bent of wanneer UV-stralen uw huid beschadigen. De vitamine C in broccoli heeft ook antioxiderende eigenschappen. Daarnaast is vitamine C verantwoordelijk voor de vorming van het eiwit collageen. Dit verstevigt de huid en ondersteunt de groei van haar en vingernagels.

Zoals de meeste groenten, bevat broccoli zeer weinig calorieën en bijna vetvrij, maar het hoge vezelgehalte houdt je lang vol.

Spinazie, de Iron Man uit je tuin komt vooral vrouwen ten goede

Het gezondheidseffect van spinazie is niet alleen legendarisch sinds Popeye. In die tijd werd het toegeschreven aan het zogenaamd hoge ijzergehalte van groene bladgroenten. Tegenwoordig is bekend dat de waarde destijds gebaseerd was op een wiskundige fout. Toch is spinazie de koploper onder de ijzerrijke groenten. Dit is goed voor de gezondheid van vrouwen met maandelijks bloedverlies, huid, haar, bloed en spieren. De zachte bladeren helpen je slank te blijven omdat ze veel onoplosbare vezels en 90 procent water bevatten. Bovendien stimuleert het je spijsvertering. Dit maakt spinazie een ideale metgezel voor je lente- of andere detoxkuur.

Het nitraat in spinazie is buitengewoon waardevol. Het zorgt ervoor dat uw bloeddruk wordt verlaagd en gereguleerd. Nitraat is pas schadelijk als het wordt omgezet in nitriet. Daarom is het belangrijk om spinazie niet opnieuw op te warmen als het eenmaal gekookt is Het kweken van de gezonde spinazie loont Je kunt jezelf tot vier keer per jaar aan de delicate donkergroene bladeren helpen, op voorwaarde dat je je hart en wortels met rust laat. Probeer aan het eind van de dag te oogsten wanneer het nitrietgehalte het laagst is.

Chinese kool, sappig genot voor sterke botten en spieren

De sappige, malse Chinese kool is vooral interessant voor jou als je veel sport en slank wilt blijven. Kalium, calcium en foliumzuur zijn mineralen en sporenelementen waarmee Chinese kool scoort. Dit trio zorgt voor gezonde botten en spieren. De ovale kop van de milde koolsoort bevat veel voedingsvezels en 94 procent water. Een flinke dosis waardevolle mosterdolie versterkt de afweer van het lichaam, beschermt de organen tegen celbeschadiging en kan zo kanker voorkomen.

Peterselie, wonderkruid uit de vensterbank

De gladde en gekrulde peterseliesoorten zijn meer dan alleen versieringen op borden. Het kruidachtige groen zit vol goede ingrediënten voor je gezondheid. Peterselie bevat de vitamines A, B, C en E in relatief grote hoeveelheden. Ze zijn cruciaal in het lichaam voor celgroei, stofwisseling, zuurstoftoevoer en bescherming tegen vrije radicalen. Het is geen toeval dat zwangere vrouwen vaak hunkeren naar peterselie. Het kruid bevat veel foliumzuur. Het is belangrijk voor alle groei- en ontwikkelingsprocessen en ondersteunt zo de ontwikkeling van het kind in de baarmoeder. De essentiële oliën Myristicin en Apiol werken als een natuurlijke smaakversterker. Een goede stimulans om de peterselie vaker en rijker te gebruiken.

Peterselie heeft een drainerend effect. Dit helpt bij het reinigen van de blaas en urinewegen. Daarnaast helpt de grote hoeveelheid ijzer in peterselie bij de bloedvorming, de opname van voedingsstoffen en de afgifte van cholesterol uit de aderen. Peterselie gaat reuma tegen doordat de stoffen die erin zitten de activiteit van het enzym superoccidismutase verhogen. Dit enzym vernietigt anti-immuuncellen in het lichaam en bevrijdt zo het lichaam van gifstoffen.

Ook voor rokers goed nieuws: de genoemde essentiële oliën kunnen een positief effect hebben op je ontwenningsverschijnselen.

Snijbiet, goud voor vegetariërs en veganisten

Snijbiet bevat veel vitamine C en waardevolle B-vitamines. Het heeft ook een hoog gehalte aan carotenoïden, die voorlopers zijn van vitamine A. Deze vitamine komt vooral voor in dierlijke producten. Snijbiet is een geweldige manier om plantaardig aan je vitamine A-behoeften te komen. Je verzorgt je ogen, je huid en je slijmvliezen. Denk eraan om de snijbiet met wat olie te bereiden, zodat de vitamine A door je lichaam kan worden afgebroken. Snijbiet levert ook de mineralen calcium, magnesium en ijzer. Goed voor je botten, je spieren en bloedvorming!

Witlof, is goed voor de ogen en houdt zelf niet van licht

Bleek en onopvallend, witlof verstopt zich in een doos met deksel in de supermarkt. Door de duisternis in de gesloten container wordt het witlof niet groen en daardoor te bitter. Hij kan zich rustig laten zien, want hij heeft er veel aan voor je gezondheid! Dit is waarom witlof zo gezond is: witloof levert grote hoeveelheden vitamine A, dat anders vooral in dierlijke producten zit. Witlof is daarom bijzonder waardevol voor veganisten en vegetariërs. Vitamine A beschermt je ogen, maar ook je huid en slijmvliezen.

Rode biet, de wortel die rode wangen veroorzaakt

De donkerrode kleur van de biet lijkt voor zich te spreken. Wat men aanvankelijk zou kunnen zien als een middeleeuws bijgeloof, is nu wetenschappelijk bewezen. Rode biet is goed voor het bloed. De bolvormige wortel bevat grote hoeveelheden foliumzuur, dat verantwoordelijk is voor de vorming van rode bloedcellen. Een grote portie van 200 g van de groente dekt de helft van de dagelijkse behoefte aan foliumzuur. Vooral zwangere vrouwen met hun verhoogde foliumzuurbehoefte hebben baat bij consumptie.