Corsica: waar ruige bergen witte zandstranden ontmoeten

Op Corsica vallen de steile kliffen direct in de blauwe Middellandse Zee. Daartussenin: zandstranden, levendige havensteden en trage bergdorpjes.

Waar ligt Corsica?

Het op drie na grootste eiland in de Middellandse Zee ligt ongeveer 80 kilometer ten westen van het Italiaanse vasteland, ter hoogte van het zuiden van Toscane. Vanaf het zuidelijkste punt van Corsica is het hemelsbreed slechts ongeveer twaalf kilometer naar Sardinië. Politiek gezien hoort Corsica bij Frankrijk, maar het vasteland ligt op ongeveer 180 kilometer afstand.

Welke taal spreken ze op Corsica?

Hoewel de officiële taal op het eiland Frans is, spreken veel Corsicanen Corsicaans. Met school Frans of Engels zouden vakantiegangers zich echter zonder problemen moeten kunnen redden op het eiland, dat wordt gekenmerkt door toerisme.

Bereikbaarheid: Hoe kom ik op Corsica?

Corsica wordt bediend door veerboten vanuit Frankrijk, Italië en Sardinië. Voor vakantiegangers uit Duitsland is de haven van Genua het snelste alternatief. Maar vanuit Livorno in Italië of Nice in Frankrijk is het gemakkelijk te bereiken met de auto en met alles wat u maar wilt voor een gezinsvakantie. Vakantiegangers moeten de tickets zeker van tevoren boeken, omdat ze vaak uitverkocht zijn in de haven zelf en sowieso niet goedkoper zijn. Naast de vaak veel duurdere expresferries zijn er ook nachtferries om uit te kiezen – terwijl de auto in het ruim van het schip staat, kunnen reizigers dromen van vakantie in een slaapcabine. Als dat te lang duurt, zijn er vier luchthavens op Corsica: Balvi en Bastia in het noorden, Ajaccio en Firgari in het zuiden. Vliegen naar Corsica is overigens de meest gebruikte methode om op het eiland te komen.

Wanneer is de beste reistijd om naar Corsica te gaan?

Corsica staat voor een mediterraan klimaat: milde winters (13 tot 18 graden) worden gevolgd door droge, hete zomers op Corsica – met een gemiddelde temperatuur tot 29 graden. Dus wanneer de beste tijd van het jaar is om naar Corsica te reizen, hangt helemaal af van hoe u uw vakantie daar wilt doorbrengen. Het toeristenseizoen van het eiland begint in mei en eindigt in september.

Corsica: De bergen rijzen op uit de Middellandse Zee

Voor de kust van Corsica zijn de diepten tot 2500 meter. In het noordwesten van het eiland stijgt het tot 2706 meter. Daar ligt de hoogste berg van het eiland, Monte Cinto – die degenen die de top halen een onvergelijkbaar 360-graden uitzicht over Corsica biedt. Ongeveer 86 procent van het eiland is bergachtig, met de overige 14 procent laaggelegen kustgebieden – dit contrast in een kleine ruimte maakt het eiland zo populair bij reizigers.

Als u overdag in de bergen wilt wandelen en ’s avonds wilt afkoelen in de zee, dan is Corsica de plek voor u: de verscheidenheid aan landschappen is geconcentreerd op ongeveer 8700 vierkante kilometer, een gebied dat slechts twee en een half keer zo groot is als de grootte van het Saarland.

Cap Corse – het schiereiland op het eiland

Cap Corse is de wijsvinger van Corsica. Het kleine stukje land in het noordoosten van het eiland, zo’n 40 kilometer lang en tien kilometer breed, staat voor rust weg van de drukte van toeristen en ongerepte natuur. Vooral aan de westkust van Corsica liggen slechts enkele bergdorpjes langs de uit zee oprijzende bergrug. De kleine havens hebben lang gediend als pakhuizen voor zeevarenden, tegenwoordig meren hier jachten aan.

Wie het zich niet kan veroorloven om met zijn eigen boot rond Cap Corse te varen, kan overstappen op een van de mooiste kustwegen van Corsica. Vanaf Bastia omcirkelt het het schiereiland op een route van ongeveer 130 kilometer – een dagtocht met de auto of motor met talloze uitkijkpunten. De bestuurder moet echter ervaren zijn en geen hoogtevrees hebben: op sommige plaatsen lijkt het asfalt over de kliffen van Corsica te zweven.