Boiler Keuken – In veel huishoudens is er geen warmwatervoorziening direct aangesloten op het verwarmingssysteem. In dergelijke gevallen is er een optie om de warmwatervoorziening te verzekeren met een warmwaterboiler of met een doorstroomboiler. Iedereen die een appartement heeft gehuurd is zelfs verplicht om de huurder te voorzien van een werkende warmwatervoorziening. De huurder kan er dus altijd op wijzen dat het voorzien van een toestel voor het verwarmen van water in de badkamer en keuken een zaak is van de verhuurder en tot de basisuitrusting van een appartement behoort.
Zo is het ook gemeen recht dat de warmwatervoorziening binnen 10 seconden na het openen van de kraan beschikbaar moet zijn met een temperatuur van 45 graden Celsius. Indien niet aan deze voorwaarden voor de warmwatervoorziening wordt voldaan, is er sprake van een gebrek aan het gehuurde en heeft de huurder recht op vermindering van de huurprijs. Verhuurders dienen er daarom bij het kiezen van de boiler in de keuken en badkamer en bij het aansluiten ervan op te letten dat de apparaten constant warm water hebben op de vereiste minimum temperatuur.
Ideaal hiervoor zijn keukenboilers of apparaten die de keuken en badkamer op elk moment van warm water kunnen voorzien. Terwijl doorstroomverwarmers geen warmwatertank hebben en door hun ontwerp (verwarming volgens het stromingsprincipe) het water alleen verwarmen wanneer daarom wordt gevraagd bij de kraan en er wachttijden kunnen zijn totdat het water op temperatuur is gebracht, met ketels vanwege het direct beschikbare warme water uit de bestaande warmwatertank.
Hoe boilers werken
Warmwatertanks hebben een watertank voor de opslag van warm water en een geïntegreerde verwarmingseenheid. In elektrische boilers is er een verwarmingsspiraal ingebed in de tank, die wordt gebruikt om het water te verwarmen.
Gasboilers hebben een gasbrander onder de watertank, die voor de nodige warmte zorgt. Het verschil met de doorstromer zit hem vooral in de opslag van warm water in boilers en de directe beschikbaarheid van warm water.
De gebruikelijke maten voor warmwaterketels zijn bijvoorbeeld 5, 20, 50, 120 of 250 liter. Het tankvolume moet afhankelijk worden gemaakt van het aantal mensen dat in het betreffende huishouden woont.
Kleine elektrische boilers tot 50 liter zijn meestal zogenaamde open en drukloze apparaten. Hieronder vallen ook kleine voorraadtanks met 5 liter als ondertafelketel, die in de spoelbakkast onder de spoelbak kunnen worden geplaatst. De apparaten zijn vaak stekkerklaar, zodat ze alleen nog maar in het stopcontact hoeven te worden gestoken om te kunnen werken.
In de regel kan de temperatuur ook worden beperkt tot 40 graden Celsius door middel van een temperatuurbegrenzer om te beschermen tegen brandwonden met heet water. Van tijd tot tijd moet het water echter tot 60 graden worden verwarmd om de vorming van ziektekiemen in de apparaten, zoals legionella, te voorkomen. Voor grotere warmwatertanks, meestal vanaf 80 liter, worden meestal gesloten en drukvaste warmwaterketels gebruikt. Deze moeten echter wel door een specialist op de elektriciteits- of gasaansluiting worden aangesloten.
De installatie en het onderhoud van de veiligheidsgroep die nodig is om deze apparaten te beschermen tegen plotseling ontsnappend heet water, moet in het algemeen door een specialist worden uitgevoerd.
Bij kleine apparaten wordt er qua ontwerp en constructie onderscheid gemaakt tussen onder- en bovenspoelketels. Door hun compactheid (tot 25 liter) kunnen onderbouwketels (wateraansluitingen boven) als keukenboilers onder de spoelbak of onder de wastafel aan de wand worden geplaatst.
Oversinkketels (wateraansluitingen onder) daarentegen kunnen overal worden geplaatst waar ruimte is en er kan een elektra- of gasaansluiting worden aangelegd. Apparaten met een bijzonder grote voorraadtank zijn vaak staande ketels, wat betekent dat ze staand op de vloer worden geïnstalleerd. Er zijn ook liggende of platte opslagtanks, die plat in hoeken of planken kunnen worden gemonteerd om ruimte te besparen.
Voor- en nadelen van de mogelijke boilers
In vergelijking met doorstroomverwarmers hebben ketels over het algemeen een hogere energie-efficiëntie, omdat hier voorverwarmd water wordt opgeslagen voor het volgende gebruik en niet elke keer in zijn geheel hoeft te worden opgewarmd. Naverwarmen in het apparaat zorgt voor een constante watertemperatuur. In tegenstelling tot elektrische boilers veroorzaken gasboilers meestal aanzienlijk lagere gebruikskosten, daarom moeten gasboilers altijd worden gebruikt als er een gasaansluiting is. Het is belangrijk om te weten dat er geen energie kan worden bespaard wanneer het water daadwerkelijk wordt verwarmd. Dit is alleen mogelijk met een bijzonder goede isolatie en intelligente regeltechniek voor de naverwarming. Dit dient om de watertemperatuur op een constant niveau te houden, zodat er altijd warm water beschikbaar is. Moderne, bijzonder zuinige apparaten kunnen ook zo worden geprogrammeerd dat op bepaalde verbruikstijden, bijvoorbeeld ’s ochtends voor een douche, een bijzonder grote hoeveelheid warm water beschikbaar is en de verwarming ’s nachts wordt verlaagd. De aansluiting op een zonnesysteem of warmtepomp kan doorgaans probleemloos worden gerealiseerd.
Waar moet op gelet worden bij het aansluiten
Ook bij de levering van een boiler dient aandacht te worden besteed aan de volledigheid van alle onderdelen en aan eventuele transportschade. De meeste ketels, of ze nu aan de muur of op de vloer staan, worden geleverd met een snelmontageset, zoals beugelrails om aan de muur te hangen. Het water moet altijd worden afgesloten voor de eigenlijke installatie. Lagedrukketels, d.w.z. open en drukloze apparaten, zijn vaak stekkerklaar, d.w.z. ze kunnen eenvoudig op het stopcontact worden aangesloten voor inbedrijfstelling.
Gasketels en drukvaste gesloten ketels dienen altijd door een specialist te worden geïnstalleerd. Elektrische drukvaste opslagtanks hebben een zogenaamde zekeringgroep om te beschermen tegen plotseling ontsnappend heet water onder hoge druk en moeten ook worden aangesloten op een apart circuit Onderhoud is voor rekening van de verhuurder Aangezien de verhuurder van een gehuurd appartement verplicht is om te allen tijde voor de warmwatervoorziening te zorgen, is het ook aan de verhuurder om op eigen kosten gebreken aan de boiler te verhelpen.
Indien huurder de boiler zelf laat repareren, kan het nodig zijn de kosten hiervan aan huurder te vergoeden. Daarom moeten verhuurders bij het selecteren van de apparatuur ervoor zorgen dat de best mogelijke balans tussen kwaliteit en prijs wordt gehandhaafd, anders kunnen er aanzienlijke lopende onderhoudskosten ontstaan, niet alleen bij aankoop, maar ook als gevolg van frequente reparaties.
Een boiler van 5 liter is daarom bijzonder geschikt voor in de keuken. Enerzijds zijn dit overwegend drukloze, open systemen die bijzonder voordelig kunnen worden geïnstalleerd, anderzijds zijn ze klein genoeg om ruimtebesparend te worden geïntegreerd, bijvoorbeeld als onderbouwvariant in de spoelbak.
De tankinhoud is in de meeste gevallen ook ruim voldoende voor de keuken. Door het relatief eenvoudige ontwerp van de ondertafelketel zijn er doorgaans nauwelijks noemenswaardige onderhouds- en reparatiekosten. Indien gekozen wordt voor een zuinig apparaat met een energie-efficiëntieklasse A, kunnen ook de elektriciteitsverbruikskosten probleemloos aan de huurder worden doorberekend.
5 liter onderbouw – boiler keuken – van AEG
De ondertafel boiler keuken van AEG met de aanduiding AEG 222162 Huz 5 basic kleine voorraadketel keuken, EEK A, is ideaal voor zuinige waterverwarming in de keuken. Als ketel onder de spoelbak (wateraansluitingen boven) kan hij door zijn compacte afmetingen eenvoudig aan de muur onder de spoelbak worden gemonteerd om ruimte te besparen. Aangezien dit een open, niet onder druk staand apparaat is, hoeft er geen extra veiligheidsinrichting te worden aangebracht om overdruk in de “Boiler Kitchen” af te voeren. De cv-ketel in de keuken kan daardoor stekkerklaar worden geïnstalleerd, wat een aanzienlijke kostenbesparing oplevert.