Tuinmeubelen bouwen: materialen en onderhoud

Zelf tuinmeubelen bouwen of bestaande meubelen renoveren? Hier leest u wat belangrijk is als het gaat om materiaal en onderhoud van tuinmeubelen.

Om lang van uw tuinmeubelen te kunnen genieten, moet er ook goed voor gezorgd worden!© Dariusz Jarzabek – stock.adobe.com Goede tuinmeubelen zijn gemaakt van weerbestendig en robuust materiaal. Naast kunststof en metaal behoren tuin- en balkonmeubelen van hout tot de favorieten. Het is belangrijk dat het materiaal bestand is tegen vocht, vorst en hitte. Tropische houtsoorten zijn bijzonder geschikt voor tuinmeubelen omdat ze niet extra geïmpregneerd hoeven te worden.

Als u tuinmeubelen of een loungebank tuin bouwt met houtsoorten zoals grenen, lariks of douglas, moet u het hout dienovereenkomstig behandelen en oliën. Voor de winter loont het de moeite om tuin- en balkonmeubels in de schuur op te bergen of tegen vorst te beschermen met een beits. Als u op zoek bent naar goedkope tuinmeubelen, bouwt u deze het beste op van europallets. Europallets worden bijvoorbeeld gemaakt van lokaal grenen of sparrenhout. Een ander voordeel van tuinmeubelen van europallets is dat ze gemakkelijk te bewerken zijn. Pallets zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar in bouwmarkten of goedkoop op eBay.

Welk hout voor tuinmeubelen?

Als hout voor tuinmeubelen zijn zowel tropische houtsoorten als hardhout uit Europa en Noord-Amerika geschikt. Hardhout is beter geschikt voor de constructie van terrasmeubilair dan zachthout, dat over het algemeen risico loopt op blauwe vlekken. Als u tuinstoelen en -tafels van naaldhout wilt bouwen, moet u deze goed beschermen en een anti-vlekbescherming gebruiken. Zo voorkom je dat de meubels na verloop van tijd vergrijzen.

Bouw je eigen tuinmeubelen van pallets

Europallets zijn relatief goedkoop en ideaal voor het bouwen van tuinmeubelen. Zelfs beginnende doe-het-zelvers kunnen met europallets chique loungemeubels voor het terras bouwen. Een zaag, slijper en accuschroevendraaier zijn alles wat je nodig hebt om palletmeubels te bouwen. In onze rubriek Europallets laten we u zien waar u op moet letten bij het schuren en schilderen van pallets.

Verf en renoveer tuinmeubelen goed

Als tuinmeubelen voor langere tijd buiten staan, vergrijst zelfs slijtvast tropisch hout. Als je de originele kleur op lange termijn wilt behouden, zul je vroeg of laat je tuin- en terrasmeubilair moeten renoveren. Verf tuinmeubelen met weerbestendige verf of een houtbeits – dit is vaak voldoende om stoelen en tafels van rotan, plastic of houten tuinmeubelen te renoveren na meerdere winters buiten.

Als u de kleur van het meubel wilt veranderen, kunt u kleurlak gebruiken. Over het algemeen hangt het type verf af van het materiaal van het meubel. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om tuinmeubelen op de juiste manier te schilderen en te renoveren. Als de oude verf afbladdert, is het tijd voor een nieuwe verflaag.

Schoon tuinmeubilair

Als u uw tuin- en balkonmeubels lang wilt behouden, loont het de moeite om deze twee keer per jaar grondig te reinigen. Hoe je tuinmeubelen goed schoonmaakt, hangt helemaal af van het materiaal:

  • Tuinmeubelen van tropisch en hardhout en voorbehandeld hout kunnen worden gereinigd met een zeepsop van natuurlijke zeep. De oliën die erin zitten tasten het hout niet aan en zorgen voor een mooie glans.
  • Vuil kunt u het beste verwijderen met een borstel van kunststof of natuurlijk haar.
  • Tuin- en terrasmeubels van Bankirai dienen regelmatig te worden schoongemaakt.
  • Voor kunststof meubelen is een allesreiniger voldoende.