Waarom kan glas barsten bij het vullen?

Glas is extreem robuust en hittebestendig. Het smeltpunt is enkele honderden graden en zelfs temperaturen onder het vriespunt storen het veelzijdige materiaal niet – je kunt zelfs voedsel in een pot invriezen. Toch kunnen stenen potten barsten als ze gevuld zijn. We leggen uit waarom dit gebeurt en hoe u glasbreuk kunt voorkomen bij het conserveren.

Zo barst het glas

Glazen potten en sapflessen zijn gemaakt van relatief dikwandig natronkalkglas. Ze zijn relatief ongevoelig voor schokken en transportschade omdat ze worden gebruikt als verpakkingsglas. Maar juist deze veerkracht kan fataal zijn bij het vullen met hete vloeistoffen: als de binnenkant van het glas snel wordt verwarmd, zet het uit. Maar de buitenmuur blijft koud. Hierdoor ontstaat er spanning in het glas. Microscopisch kleine oneffenheden op het oppervlak worden ongewenste vooraf bepaalde breekpunten waardoor spanning uit het glas ontsnapt – en dat betekent niets anders dan het breken van het glas.

Vermijd spanningsscheuren

Met een paar simpele maatregelen voorkom je dat weckpotten tijdens het vullen barsten. De belangrijkste maatregel is het voorverwarmen. Het is meestal voldoende om de weckpotten en flessen met heet water af te spoelen voordat ze worden gevuld. Bij kleine temperatuurverschillen van maximaal 30 graden zet glas aan de buiten- en binnenkant gelijkmatig uit.

Inmaakpotten mogen niet op een koud werkblad worden gevuld, zodat ook de bodem geen temperatuurschok krijgt. Een grote houten plank of een theedoek als basis voorkomt dat de vloer afbladdert.

Tips tegen glasbreuk:

  • Houd het temperatuurverschil tussen glas en vloeistof onder de 30 graden
  • Verwarm weckpotten en vulflessen voor voor het heet vullen
  • Zet weckpotten niet op een koud stenen of metalen werkblad, maar leg er een houten plank of theedoek onder
  • Verwarm glas langzaam en koel langzaam af.
  • Ontdooi bevroren glazen langzaam en zet ze niet in heet water
  • Zet bij het bakken altijd potten in de koude oven en verwarm langzaam

Waarom barsten theeglazen niet?

Heet water voor thee kan meestal zonder problemen in dunwandige theeglazen worden gegoten. Hoe dunner de glazen wand, hoe minder gevoelig het vat is voor temperatuurschokken. Bovendien zijn glazen en potten voor thee meestal gemaakt van borosilicaatglas. Door de bijzondere samenstelling is dit glas harder dan gewone glazen potten. Het rekt niet zo snel uit, dus er is niet zoveel spanning tussen binnen en buiten. Er zijn zelfs waterkokers van dit materiaal die direct contact met de hete kookplaat zonder schade kunnen weerstaan.