Tuinmeubelen wintervast maken: zo overwinteren meubels in de tuin

Herfst en winter eisen hun tol van tuinmeubelen. Vooral de vochtigheid maakt het hen moeilijk. In onze gids leggen we uit hoe je je tuinmeubelen wintervast maakt zodat tuinstoelen, tuinbanken, tuinstoelen en tuintafels van hout, wicker (rotan), kunststof en metaal komend voorjaar weer zo mooi glanzen als altijd. Tuinmeubelen, ongeacht het materiaal en de stijl, zijn gemaakt om buiten te zijn. Dat betekent echter niet dat ze de min of meer constante en terugkerende ontmoetingen met zon, wind, mist, regen, hagel, vorst, ijs en sneeuw ongeschonden doorstaan. Elk materiaal lijdt: sommige meer, andere minder.

Gezocht en gevonden: Een winterverblijf voor je tuinmeubelen Voordat u op zoek gaat naar een geschikt winterverblijf voor uw tuinmeubelen, moet u beslissen of u ze in de herfst en winter wilt gebruiken. Hoe u uw tuinmeubelen winterklaar maakt, hangt af van deze beslissing.

Als ze naar het winterverblijf gaan, moet je eerst de meubels grondig schoonmaken en het materiaal verzorgen. De wijk neemt de feitelijke bescherming tegen het weer in de herfst en winter over. Het is anders als u geen geschikte winterverblijven heeft voor uw tuinmeubelen. Of je wilt ze ook in de herfst of winter gebruiken, bijvoorbeeld voor een gezellige barbecue-avond met vrienden in de glinsterende wintersneeuw of voor een ontspannen afternoon tea met het gezin in de stormachtige herfstwind. Dan moet je de tuinmeubelen wintervast maken, zodat regen, vorst, hagel, sneeuw en ijs en sterk wisselende temperaturen ze niet kunnen deren. Het hangt af van het materiaal waarvan je tuinmeubel is gemaakt: hout, rotan, kunststof en metaal reageren allemaal op de elementen, maar de reacties zijn anders.

Tuinhuis als winterverblijf voor de tuinmeubelen

Het tuinhuisje (als je die hebt) is het eerste adres waar je aan denkt als je op zoek bent naar een plek om je tuinmeubelen in de winter op te bergen. Het tuinhuis is geschikt als winterverblijf als het droog, dichtbegroeid en vorstvrij is. Bij eenvoudige gereedschapsschuren is dit vaak niet het geval, daarom zijn deze slechts in beperkte mate geschikt als winterstalling voor uw tuinmeubelen.

Alternatieven voor het tuinhuis als winterstalling

De genoemde eigenschappen – droog, strak en vorstvrij – zijn soms ook toe te schrijven aan uw kelder, zolder, schuur of garage. Als er voldoende ruimte is voor de winterstalling van de tuinmeubelen, zijn dit echte alternatieven voor het tuinhuis. Zorg ervoor dat de ruimte waarin tuinmeubelen van natuurlijke materialen zoals hout of vlechtwerk in de winter worden opgeslagen, niet te warm is. Het hout kan te droog worden en barsten als gevolg van de klimaatverandering van buiten naar binnen.

Heeft u geen tuinhuisje, kelder, zolder, schuur of garage als winterstalling voor uw tuinmeubelen, dan heeft u ook de mogelijkheid om een ​​weerbestendige opbergmogelijkheid te kopen. In de categorie tuinopbergers in onze online shop vindt u verschillende modellen. Geschikte beschermhoezen en hoezen bieden een eenvoudige bescherming voor uw tuinmeubelen tegen regen en zon. Deze zijn ook verkrijgbaar in ons assortiment in de winkel. Bij het inpakken van de tuinmeubelen in beschermhoezen is het van belang dat de meubels er zo droog mogelijk in worden opgeborgen en dat de hoezen niet luchtdicht afgesloten worden. Want in het ergste geval zouden de meubels gaan zweten en de resulterende warme, vochtige omgeving zou voor schimmel & co ideale leefomstandigheden bieden. Een constante luchtuitwisseling zorgt daarentegen voor frisse lucht en helpt zo schimmel te voorkomen.